(MT) Magnetisch onderzoek

(UT) Ultrasoon onderzoek

(PT) Penetrant onderzoek

(VT) Visueel onderzoek

(RT) Industriële radiografie

(ET) Wervelstroom onderzoek

(HT) Hardheidsmetingen

(PMI) Positieve materiaal analyse

Magnetisch onderzoek (MT) – Magnetic Particle Inspection (MPI)

Magnetisch onderzoek is een NDO methode waarbij men gebruik maakt van het lekveld binnen een gemagnetiseerd (ferro-magnetisch) materiaal.


Wanneer een ferromagnetisch materiaal gemagnetiseerd wordt, zal er ter plaatse van een onderbreking (discontinuiteit) een lekveld ontstaan. Door dit lekveld ontstaan een nieuwe noord- en zuidpool welke zichtbaar gemaakt kan worden door middel van magnetiseerbare ijzerdeeltjes. Deze ijzerdeeltjes zullen zich op de locatie van de discontinuïteit in hoge concentraties verzamelen. Bij daglicht onderzoek wordt het proefstuk meestal van een witte achtergrond verf voorzien om zo het contrast te verhogen (men gebruikt voornamelijk zwarte inkt).


Gebreken in het materiaal kunnen aan of net onder het oppervlak gedetecteerd worden, dit is afhankelijk van de toegepaste magnetisatie techniek.


Verschillende technieken zijn onder andere middels;


*Handjuk (permanente magneet of electrisch gevoed)

*Spoel

*Directe stroomdoorvoer

Prods

Magnetisch onderzoek kan door middel van de natte of droge methode uitgevoerd worden.


Met natte methode bedoelt men dat het ijzervijlsel opgelost is in een suspensie (bijvoorbeeld in olie of water).


Bij de droge methode wordt het onderzoek met droog ijzervijlsel uitgevoerd zonder dat het vermengd is met een ander medium. Hierbij is het mogelijk om op hoge temperatuur magnetisch onderzoek uit te voeren (+/- 600°C) bijvoorbeeld voor het las onderzoek van de eerste las lagen of als zogenaamde “hot-check” na het gutsen.


Tevens is het mogelijk om onder UV licht een magnetisch (las) onderzoek uit te voeren met fluorescerende ijzerdeeltjes. Deze methode is vele malen gevoeliger in vergelijking met kleurcontrasterend (zwart-wit) onderzoek, contrast verf wordt hierbij meestal niet gebruikt.


Kan worden toegepast op:


Las onderzoek , smeed en gietwerk

Plaatwerk / Lasvoorbewerkingen

Neem contact op

Ultrasoon onderzoek (UT) - Ultrasonic testing (UT)

Ultrasoon onderzoek ( Ultrasonic Testing – UT ) is een niet-destructieve onderzoeksmethode en wordt voor een aantal verschillende toepassingen gebruikt. Men kan hierbij onder meer denken aan diktemetingen, lasonderzoek of plaat ( laminatie ) onderzoek.


Het ultrasoon onderzoek kan op verschillende soorten materiaal toegepast worden, zoals bijvoorbeeld staal maar ook sommige composieten en kunststoffen.


Onderzoeken met behulp van ultrasoon geluid werk als volgt; wanneer een elektrische stroom door een kristal gestuurd wordt, zal deze vanwege het piëzoelektrische effect gaan trillen, hierdoor worden mechanische geluidsgolven gevormd.


De energie van deze geluidsgolven zal zich door het te testen object verplaatsten en (gedeeltelijk) reflecteren op een volgend medium, bijvoorbeeld lucht of water, een discontinuiteit in het object dus.


Gereflecteerde golven worden terug ontvangen door de taster en zullen vanwege het piëzoelektrische effect weer omgezet worden in elektrische signalen. Deze signalen zullen hierna versterkt worden en visueel waarneembaar zijn op het ultrasoon apparaat.


Men dient voorzichtig om te gaan met de interpretatie van ultrasone metingen, ervaring speelt hierbij een zeer grote rol.


Ultrasoon onderzoek wordt toegepast op:


*Las onderzoek , smeed en gietwerk

*Composieten

*Plaatwerk

*Diktemetingen

Neem contact op

Penetrant onderzoek (PT) - Liquid penetrant inspection (LPI)

Penetrant onderzoek (PT) – Liquid Penetrant Testing ( LPI )


Penetrant onderzoek betreft een NDO methode voor het detecteren van oppervlakte brekende discontinuïteiten, surface breaking defects. Een penetrant onderzoek kan uitgevoerd worden op een groot aantal verschillende materialen waaronder metalen en kunststoffen, zolang deze niet al te poreus zijn.


Het penetrant onderzoek berust op het volgende principe; door de capillaire werking van een penetrant vloeistof zal deze in elke opening (discontinuiteit) plaatsen welke open ligt aan het oppervlak.


Na het verwijderen van overtollige penetrant brengt men een zogenaamde ontwikkelaar aan.


Het ontwikkelpoeder zorgt ervoor dat penetrant vloeistof, welke in de discontinuiteit gekropen is, hieruit gezogen wordt, waardoor een eventueel defect zichtbaar wordt. De mate van “uitbloeding” (hoeveelheid penetrant welke zichtbaar is na ontwikkelen) is een richtlijn voor het volume van een defect. Het ontwikkelpoeder is doorgaans wit, wat het contrast vergroot met de meestal rood zijnde penetrant vloeistof.


Voordelen van penetrant onderzoek kunnen zijn; snelheid (bij grote oppervlakken), kosten en gemak van uitvoering.


Wordt toegepast op:


*Las onderzoek , smeedwerk

*Algehele constructies

*Composieten

*Plaatwerk / Lasvoorbewerkingen

Neem contact op

Visueel onderzoek, Visual Testing (VT)


Visueel onderzoek is de oudste NDO methode, visueel (las)onderzoek kan uitgevoerd worden met of zonder hulpmiddelen.

Meestal schrijft de (eind)klant een visueel onderzoekspercentage voor van 100%, puur om te ondervangen dat bij gecompliceerde, grote items de lasser gewoon weleens een las vergeet.

Het uitvoeren van visueel onderzoek vereist een grote kennis van product en proces, men dient ook goed op de hoogte te zijn van de toe te passen norm en afkeurcriteria.

Eventuele hulpmiddelen kunnen goed van pas komen tijdens inspectie, een aantal hiervan zijn:

  • Weldgauges (bridgecam/hi-lo/taper gauge etc.)
  • Schuifmaten/linialen
  • Zaklampen
  • Loepen
  • Boroscoop/endoscoop

Onderzoek kan toegepast worden tijdens de fit-up van een constructie, voor het lassen, tijdens lassen of na het lassen.

Visueel onderzoek wordt toegepast op:

  • Laswerk, smeed en gietwerk
  • Algemene constructies
  • Composieten
  • Plaatwerk / Lasvoorbewerkingen


Neem contact op